ЄС опублікував звіт EU4Business про підтримку МСП у країнах Східного партнерства

Вірменія Азербайджан Грузія Молдова Україна
ЄС опублікував звіт EU4Business про підтримку МСП у країнах Східного партнерства

80 000 малих та середніх підприємств у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові й Україні отримали 1,3 млрд. євро додаткового доходу у 2019 році завдяки ініціативі ЄС EU4Business. Вони створили понад 117 000 нових робочих місць.

Брюссель, 25 лютого 2021 р. – Європейська комісія опублікувала річний звіт ініціативи ЄС EU4Business, в межах якої ЄС допомагає малим та середнім підприємствам у шести країнах Східного партнерства. Звіт за 2020 рік містить детальну інформацію про підтримку ЄС за трьома напрямами – доступ до фінансів, послуги з розвитку бізнесу та сприятливе бізнес-середовище. У 2019 році ЄС виділив 187,7 млн. євро та підтримав 80 000 малих і середніх підприємств, третина з яких належала жінкам. В результаті у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні за підтримки ЄС підприємці створили 117 000 нових робочих місць та отримали 1,3 млрд. євро додаткового доходу.

«Ми постійно збільшуємо підтримку для МСП у країнах Східного партнерства в межах ініціативи EU4Business. Це дає відчутні результати підприємцям та їхнім працівникам. Малий та середній бізнес – основа регіональної економіки, їх дієздатність дозволить швидше відновитися після пандемії COVID-19 та сприятиме соціально-економічному розвитку», – зазначає Лоуренс Мередит, директор програми Східного сусідства та інституційної розбудови Генерального директорату ЄК з питань сусідства і переговорів щодо розширення.

Доступ до фінансів

5 700 малих і середніх підприємств отримали фінансову підтримку у формі позик на загальну суму 504 млн. євро через національні партнерські фінансові установи. Середній розмір позики становив 88 600 євро. На сайті EU4Business – результати у сфері доступу до фінансів та історії підприємців, які отримали позику чи грант. Наприклад, молдавські виробники меду, які модернізували своє виробництво, або азербайджанська родина, яка розгорнула свій бізнес з виробництва сухофруктів менш ніж за рік.

Послуги з розвитку бізнесу

У 2019 році на розвиток професійних навичок МСП країн Східного Партнерства ЄС виділив близько 86 млн. євро, що становить 46% від загальної суми інвестицій. 72 000 підприємці вдосконалили свої навички з розвитку бізнесу, 796 організацій з підтримки бізнесу взяли участь у тренінгах. EU4Business підтримав різні сектори – наприклад, українських виробників лохини у створенні кооперативу, білоруський бренд дитячого одягу, що вдвічі збільшив свою клієнтську базу.

Сприятливе бізнес-середовище

ЄС виділив 34 млн. євро на поліпшення бізнес-середовища. 456 державних установ, зокрема законодавчі, регуляторні та правоохоронні органи, підвищили свою спроможність. Реформовано понад 700 законів, нормативних положень та процедур. За цими цифрами стоять реальні історії, зокрема про інноваційний бізнес-центр у Вірменії, грузинський чат-бот, що інформує бізнес під час пандемії.

 «Звіт за 2020 рік містить нові показники для збору даних, порівняння між інструментами та країнами, – коментує керівник Проєкту EU4Business Марк Хелльєр. – Дані згруповані не за проєктами, а за видами підтримки. Це дозволило нам виділити, порівняти та проаналізувати результати кожної країни, зрозуміти зв’язок між впровадженими проєктами та фінансовими показниками МСП».

Під час COVID-19 ЄС продовжує підтримувати підприємців в межах Програми солідарності Східного партнерства. Вона допомагає постраждалим верствам населення та надає субгранти місцевим організаціям. Розпочалася нова програма підтримки МСП з бюджетом 120 млн. євро, яка допоможе підприємцям та самозайнятим особам отримати доступ до кредитів і розвивати свій бізнес після кризи. В межах ініціативи EU4Business понад 200 млн. євро наявних кредитних ліній та грантів доступні для МСП у національній валюті.

Про EU4Business

EU4Business — ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим та середнім підприємствам у шести країнах Східного партнерства — Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні. EU4Business сприяє розвитку МСП, зокрема надає доступ до фінансів, послуг з розвитку бізнесу та створює сприятливе бізнес-середовище.

До уваги також:

Більше на сайті: www.eu4business.eu.

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся