Генеральна асамблея ініціативи "EU4Business": десятиліття досягнень позаду і нові виклики попереду

Вірменія Азербайджан Грузія Молдова Україна
Генеральна асамблея ініціативи "EU4Business": десятиліття досягнень позаду і нові виклики попереду
Третя Генеральна асамблея ініціативи "EU4Business" відбулася 28 червня 2019 року в Брюсселі на відзнаку десятої річниці Ініціативи. Під час цієї події на високому рівні Секретаріат "EU4Business" поділився досягненнями за минуле десятиліття, а також розповів про прогрес саме у 2018 році. 
 
Генеральна асамблея 2019 року надала унікальну можливість 83 учасникам, серед яких були високопоставлені представники шести урядів країн Східного партнерства, партнерів-виконавців "EU4Business" та члени Європейської Комісії, обмінятися досвідом реалізації програм та проектів ініціативи "EU4Business". Учасники співвіднесли підтримку з боку Ініціативи з нагальними потребами МСП і економічними розвитком останніх років у регіоні Східного партнерства, а також поділилися історіями успіху і отриманими уроками. Було приділено багато уваги як успіхам у реалізації програм "EU4Business" протягом останніх десяти років, так і обговоренню подальшого розвитку. Десятиліття впровадження Ініціативи залишає по собі великий багаж досвіду для вивчення і досягнень для побудови подальшої роботи, аби підтримувати статус "EU4Buisiness" як однієї з найважливіших ініціатив Європейської Комісії.
 
Протягом десятиліття з моменту її запуску в 2009 році "EU4Business" постійно розвивалася, віддзеркалюючи стратегічні пріоритети ЄС, а також беручи до уваги потреби сектору МСП у країнах Східного партнерства. Поточний портфель"EU4Business", який складається із 49 програм та проектів, у які залучені сукупні зобов'язання ЄС у розмірі 417 мільйонів євро, дозволив утворити загальний бюджет "EU4Business" на суму більш ніж 3 мільярди євро. 

 

Презентація досягнень "EU4Business"

Асамблею відкрив Ніколас Кендрович (представник Генерального директорату Європейської комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення ЄС), який наголосив на важливості Східного партнерства у зміцненні відносин між ЄС та його східними сусідами протягом останнього десятиліття, він також торкнувся теми ключових цілей – досягнень до 2020 року, які дозволяють кількісно оцінювати прогрес ініціативи. 
 
Протягом першої сесії д-р Юлія Д'ярова, керівник групи Секретаріату "EU4Business", провела презентацію Ювілейного звіту "EU4Business", запропонувавши короткий огляд шляху Ініціативи з моменту її зародження у 2009 році до сьогодні. Красномовні досягнення "EU4Business" за останні десять років є доброю підставою привітати Ініціативу з 10-річчям. 
Погляньмо на 10 ключових досягнень Ініціативи за останні 10 років:
1. Наразі реалізується 49 проектів із внеском ЄС у розмірі 417 млн євро, які дозволили залучити до бюджету "EU4Business" загальну суму більше 3 млрд євро;
2. Більше 85 000 МСП вже отримали підтримку в шести країнах Східного партнерства;
3. Близько 80 000 МСП отримали понад 120 000 кредитів;
4. Було надано кредитів для МСП на суму майже 2,5 млрд євро;
5. На сьогодні більше 50% кредитів надається у національній валюті;
6. Фінансування ЄС для Фонду ПВЗВТ становить 194,5 млн євро, які дозволили залучити загалом 2,5 млрд євро;
7. За сприяння "EU4Business" збережено понад 250 000 робочих місць у МСП і створено 34 000 нових робочих місць; 
8. Майже 7 250 МСП під керівництвом жінок отримали загалом більше 60 млн євро в рамках програми "Жінки в бізнесі";
9. Близько 77 тисяч осіб отримали навчання і понад 57 тисяч осіб взяли участь у заходах;
10. У всіх шести країнах-партнерах було впроваджено 72 нових закони, а також було розроблено 137 законопроектів.
 
Д-р Юлія Д'ярова підкреслила, що на додаток до цих 10 головних досягнень за останнє десятиліття, був і непрямий вплив Ініціативи, який слід згадати. Внесок МСП до ВВП та зайнятості суттєво збільшився, що є зайвим підтвердженням того, що "EU4Business" є важливим чинником зростання сталого та інклюзивного сектору МСП у країнах-партнерах. Ініціатива також зробила значний внесок у покращення бізнес-середовища для малого та середнього бізнесу в країнах Східного партнерства. Сьогодні всі країни регіону вже мають політику розвитку МСП та спеціалізовані агенції або органи підтримки МСП.
 
Під час другого ранкового засідання Секретаріат "EU4Business" презентував річний звіт "EU4Business 2019" з оглядом ключових результатів, досягнутих у 2018 році. Аналізуючи результати всіх програм та проектів, реалізованих протягом 2018 року, Секретаріат "EU4Business" підкреслив істотні досягнення Ініціативи та її зростаючий вплив:
• 6 024 МСП отримали кредити від фінансових установ-учасниць та міжнародних фінансових установ через програми, підтримані "EU4Business".
• Більше 960 МСП отримали кредити від фінансових установ-учасниць та міжнародних фінансових установ через програми ПВЗВТ.
• 4 870 МСП, очолюваних жінками, отримали кредити від фінансових установ-учасниць та міжнародних фінансових установ через програми, підтримані "EU4Business".
• Обсяг кредитів, наданих МСП фінансовими установами-учасницями та міжнародними фінансовими установами, становить понад 315 млн євро.
• Загальний обсяг кредитів, наданих МСП за програмами ПВЗВТ, становить майже 192 млн євро.
• Загальний обсяг кредитів / гарантій / капіталізації для фінансових установ-учасниць для подальшого кредитування МСП у національній валюті склав понад 220 млн євро. Наразі більше 50% кредитів у рамках Ініціативи надається в національній валюті.
• Більше ніж 8500 осіб з МСП, фінансових установ-учасниць та ОПБ пройшли навчання або тренінги, і понад 27 тисяч осіб відвідали заходи, організовані в рамках ініціативи "EU4Business".
• 290 жінок-підприємниць пройшли навчання за підтримки програм "EU4Business".
• Більше 66 000 робочих місць було збережено в МСП, а також створено 6 000 нових робочих місць.
• Було збережено понад 38 000 робочих місць у МСП і майже 2 440 нових робочих місць було створено завдяки Фонду ПВЗВТ у рамках Ініціативи "EU4Business".
 
Учасникам Генеральної асамблеї були представлені результати консультацій із зацікавленими сторонами, а саме фокус-груп для МСП та національних круглих столів "EU4Business", організованих Секретаріатом "EU4Business" навесні 2019 року. У цих країнах обговорювались шляхи подальшого розвитку Ініціативи, до обговорень долучилися понад 250 учасників. Серед основних тем були сфери підтримки, які потребують подальшої уваги в найближчому майбутньому:
• Доступ країн Східного партнерства на ринок ЄС потребує набагато більше часу для адаптації, а також більше інвестицій, ніж спочатку очікувалося.
• Кредитування в місцевій валюті – це найкращий шлях для збільшення доступу МСП до фінансування.
• Інвестиції у доступність фінансування залишатимуться пріоритетним напрямком з особливим акцентом на малі підприємства.
• Координація фінансових інструментів та технічної допомоги може прискорити зростання МСП.
• Існує зростаючий попит на цільовий експертний консалтинг для малих і середніх підприємств.
• Важливо наблизити ринок ЄС.
• Треба вчитися у минулого, аби сильніше впливати на майбутнє.
• Дуже важливо вийти за межі столиць.
 

Десятиріччя – обговорення результатів​

Денна сесія проходила у формі модерованого обговорення ключових досягнень Ініціативи за останні десять років, під час якого виконавці та бенефіціари "EU4Business" мали можливість поділитися своїм головним досвідом, пов'язаним з реалізацією чотирьох пріоритетних напрямків Ініціативи, а саме покращення доступу до фінансування, зміцнення регуляторної політики та нормативної бази, покращення бази знань та навичок ведення бізнесу, а також покращення доступу до ринків.
 
Денну дискусію модерував Бін Аджемян (представник Генерального директорату Європейської комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення ЄС). Основними доповідачами з боку партнерів-виконавців були представники ЄБРР, ЄІБ, Німецького банку розвитку KfW, ОЕСР, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) та Міжнародного торгового центру (ITC). У своїх презентаціях ці партнери-виконавці розповіли про успіхи та отримані уроки, а також про конкретні пропозиції щодо подальшої діяльності Ініціативи "EU4Business". Після обговорення впровадження програм відбулося обговорення питань комунікацій та обізнаності цільової аудиторії щодо "EU4Business" в цілому.
 
На додаток до виконавців, представники МСП з регіону поділилися своїми думками про те, що підтримка ЄС була найбільш успішною в наступних сферах: а) забезпечення доступу до фінансування для МСП та надання пов'язаних з цим консультаційних послуг; б) підтримка більш конкурентного та привабливого середовища для МСП; в) заохочення МСП до інтернаціоналізації; г) зміцнення інституційної спроможності та впровадження політики щодо МСП. 
 
Ось основні висновки, озвучені більшістю учасників:
• Хоча більшість програм в портфелі "EU4Business" спрямовано на регіони з кількох країн, досвід впровадження показує, що необхідно враховувати специфіку соціального, економічного та політичного контексту окремих країн Східного партнерства. У цьому відношенні двосторонні проекти забезпечують більш адаптований підхід. 
• Радо вітаються довгострокові програми, особливо направлені на поліпшення доступу до фінансування, а також програми у рамках ПВЗВТ. Процес зростання МСП потребує часу, і це особливо актуально для МСП, які бажають торгувати з ЄС.
• Переважають програми з поліпшення доступу до фінансування, і це відображає нагальні потреби МСП у регіоні. В майбутньому треба продовжувати надавати кредити в національній валюті, які було успішно впроваджено порівняно нещодавно. Бенефіціари наголошували на тому, що фінанси та консультативні послуги повинні йти пліч-о-пліч, оскільки досвід показує, що ця комбінація є найбільш успішною.
• Як і раніше, існує запит на розробку нових інструментів для малих та навіть мікропідприємств, а також для стартапів. Щоб розширити сферу застосування фінансових інструментів та зробити їх доступними для ширшого кола МСП, необхідні подальші інвестиції у зміцнення банківського сектору та поглиблення небанківського фінансового ринку, підтримки лізингу, факторингу та інвестицій у власний капітал.
• Неодноразово підкреслювалася важливість технічної допомоги, навчання та наставництва, зокрема для інноваційних МСП, для забезпечення належних можливостей освоєння та сталого використання фінансування та інших форм підтримки. МСП у країнах Східного партнерства дуже позитивно сприймають залучення колег із країн-членів ЄС в якості наставників.
• Ініціатива "EU4Business" уже добре відома як у країнах Східного партнерства, так і в інших країнах. Проте доступ до програм все ще залишається складним. Секретаріату "EU4Business", партнерам-виконавцям та представництвам ЄС необхідно продовжувати всебічну роботу з інформування та популяризації Ініціативи.
• Треба поглиблювати роботу з моніторингу досягнень та впливу "EU4Business". 
 
Закриваючи Генеральну асамблею, Бін Аджемян підкреслив важливість спілкування в різноманітних форматах і наголосив, що партнерам треба вчитися один в одного, а також уважно ставитися до зворотного зв'язку від країн-партнерів. 
 
Ювілей "EU4Busuiness" – час згадати минуле і подивитися в майбутнє. Хоч і зріла, але все ще швидко зростаюча "EU4Business" стала однією з найважливіших ініціатив Східного партнерства, вона є наочною демонстрацією впевненого прогресу у відносинах ЄС-Східне партнерство за останні десять років. У той же час, Ініціатива має амбітні цілі на майбутнє і готова прийняти важливі виклики на шляху перетворення сектору МСП у справжню економічну опору східних сусідів ЄС.
Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся