Європейський інвестиційний банк схвалив негайну фінансову підтримку Україні в розмірі 668 млн євро

Україна
Європейський інвестиційний банк схвалив негайну фінансову підтримку Україні в розмірі 668 млн євро

4 березня Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) схвалив виділення негайної фінансової підтримки Україні у розмірі 668 млн євро.

Це допоможе українській владі задовольнити найнагальніші фінансові потреби, зокрема закупити продукти харчування, медикаменти та паливо для громадян. Негайна підтримка буде доступна протягом кількох днів. ЄІБ виділить кошти, доступні в межах двох позик ЄІБ, які раніше фокусувалися на підтримці МСБ та сільськогосподарського сектору в Україні.

Крім того, ЄІБ продовжить подальші ініціативи у межах Пакету солідарності для України, зокрема:

  • Фінансування критично важливих потреб в інфраструктурі України через перепрофілювання зобов'язань з інфраструктурних проєктів для невідкладних потреб. Вони охоплюватимуть транспорт, енергетику, міський розвиток та цифрові інвестиції. Гроші можуть бути доступні дуже швидко – як тільки українська влада зможе підписати зміни до чиних контрактів;
  • Допомога у відновленні всього, що зруйнувала російська армія, через фінансування нової життєво важливої економічної та соціальної інфраструктури, як тільки вільна та незалежна Україна оговтається після війни. Для цього ЄІБ використає свій досвід Програми раннього відновлення України, яка підтримала після російської агресії 2014 року реконструкцію 238 проєктів міської та соціальної інфраструктури — шкіл, дитячих садочків, лікарень та соціального житла.

Експерти ЄІБ зараз оцінюють потреби країн-сусідів України та країн ЄС, що приймають біженців з України, або постраждалих від війни іншим чином. Банк ЄС співпрацює з національними та місцевими органами влади, національними інституціями та іншими відомствами, щоб терміново надати фінансову та технічну допомогу цим країнам і регіонам. Фінансування може надаватися за рахунок швидкої зміни пріоритетів поточних (поки ще не виплачених) кредитів регіонам і муніципалітетам, або в результаті затвердження нових механізмів допомоги біженцями, які б передбачали можливість ЄІБ фінансувати до 100%, а не максимум  50%, як було зазвичай.

Вернер Хойер, Президент Європейського інвестиційного банку, повідомив, що ЄІБ також шукає способи прискорити додаткові інвестиції у розмірі 1,3 млрд євро: «Як тільки це буде можливо, ми допоможемо відбудувати те, що зруйноване в Україні внаслідок вторгнення. Ми також вживатимемо заходів, щоб допомогти усім постраждалим країнам – як в ЄС, так і сусіднім – впоратися із напливом біженців з України та економічними втратами, спричиненими цією жахливою війною».

 

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся