Енергоефективність: тренінг "EU4Business" допомагає консультантам надавати послуги МСП

Україна
Енергоефективність: тренінг "EU4Business" допомагає консультантам надавати послуги МСП

11-14 грудня в Центрі підтримки бізнесу м. Кропивницький відбувся чотириденний тренінг з підвищення енергоефективності у промисловості. Семінар був організований за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку ЄБРР в рамках ініціативи "EU4Business" з метою розвитку навичок учасників у сфері енергоефективності та підвищення стандартів реалізованих ними проектів з енергоефективності.

Учасники мали можливість отримати нові знання у сфері енергоефективності та енергоаудиту, вдосконалити форми та методи своєї діяльності в цій сфері та дізнатися, як проводити енергоаудити у такій формі, яка допоможе МСП визначати пріоритетність заходів з підвищення ефективності та включати їх до своїх планів розвитку.

Тренінг проводили Костас Теофілактос – провідний експерт з питань енергоефективності, який має великий досвід проведення тренінгів з підвищення енергоефективності в промисловості та проведення енергоаудитів, Томас Філіппу – експерт з питань енергетики, який спеціалізується у сфері енергоефективності в промисловості та має значний досвід проведення тренінгів ЄБРР та Астгін Пасоян – економіст з енергетики, який також має міжнародний досвід проведення тренінгів.

Тренінг поєднав теоретичні, методологічні та практичні аспекти, а також аналіз різних галузей, а саме сільського господарства, харчової промисловості, виробництва цементу, скла та паперу, приділяючи особливу увагу практичним інструментам, вправам, вивченню прикладів, що дало учасникам можливість застосувати набуті знання на практиці.

Зокрема, учасники відвідали виробничі потужності ТОВ "Друкмаш-центр", де відбулися практичні заняття з проведення енергоаудиту, а також демонстрація на переносних пристроях. Учасники були поділені на групи та отримали завдання з розробки техніко-економічного обґрунтування заходів з енергозбереження.

Загалом, на тренінгу розглядалися такі теми, як енергетичні системи та енергопостачання в промисловості, когенерація, оцінка та розрахунок обсягу викидів парникових газів, енергоаудит (методологія, порядок проведення та звітність), оцінка капітальних інвестицій та аналіз економічної ефективності певних заходів з енергозбереження тощо.

Центр підтримки бізнесу м. Кропивницький є частиною проекту "Мережа центрів підтримки бізнесу" за фінансової підтримки ЄС, спрямованого на підвищення конкурентоспроможності та рентабельності українських МСП шляхом надання консультацій та зміцнення потенціалу. Він також підтримує ОПБ в 15 областях України у створенні мережі центрів підтримки бізнесу в рамках ініціативи "EU4Business". Проект є корисним для щонайменше 30 000 МСП та підприємців. 

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся