ЄС та ЄБРР співпрацюють із Кредобанком, щоб підтримати економіку України

Україна
ЄС та ЄБРР співпрацюють із Кредобанком, щоб підтримати економіку України

У межах програми «Конкурентоспроможність МСП» ЄС та ЄБРР створили гарантійну угоду на суму 25 млн євро, що дозволить українському Кредобанку отримати 100 млн євро нового фінансування.

  • ЄБРР відкриває кредитний ліміт у розмірі до 25 млн євро в межах Програми сприяння торгівлі (ПСТ), аби розширити доступ українських підприємств до торговельного фінансування
  • У межах Програми посилення конкурентоспроможності МСП, яку фінансує ЄС, місцевий бізнес отрмає доступ до експертних консультацій та інвестиційних стимулів
  • Бенефіціарами стануть агробізнес і компанії в інших критично важливих галузях

Європейський Союз та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтримують продовольчу безпеку та інші критичні галузі в Україні, що перебуває у стані війни. Тому вони уклали нову угоду про розподіл ризиків на користь Кредобанку, який є дочірнім банком PKO Bank Polski. Ця програма також сприятиме розширенню технічної експертизи та наданню інвестиційних стимулів підприємствам, які відповідатимуть критеріям відбору.

Згідно з угодою про розподіл ризиків, підписаної між ЄБРР та Кредобанком 26 липня 2023 року, ЄБРР надає гарантію на суму 25 млн євро. За умови дотримання ліміту кредитного портфеля на рівні 50 відсотків гарантія покриває 50 відсотків кредитного ризику за новим фінансуванням, наданим Кредобанком, загальною вартістю до 100 млн євро. Кредит буде наданий двома рівними траншами.

Механізм розподілу ризиків допоможе Кредобанку забезпечити доступ до фінансування для українських компаній, що працюють у таких критично важливих галузях, як первинне сільське господарство та сільськогосподарські послуги, харчова промисловість, транспорт і логістика, роздрібна торгівля та фармацевтика. Це також допоможе захистити продовольчу безпеку та зберегти засоби до існування в Україні, де основні сектори економіки суттєво постраждали від російського вторгнення в лютому минулого року.

Крім того, в межах Програми ЄС з підвищення конкурентоспроможності МСП (EaP SMEC), 15 млн євро із загального портфелю в 100 млн євро будуть доступні мікро-, малим і середнім підприємствами (ММСП), щоб придбати екологічно чисті технології та обладнання. Останні допоможуть українським ММСП відповідати технічним та санітарним стандартам ЄС.

Приєднавшись до програми EaP SMEC, Кредобанк і його клієнти також отримають експертну допомогу у вигляді тренінгів та підтримки від консультантів. Позичальники, що відповідають критеріям, після завершення своїх інвестиційних проєктів також можуть отримати грантову підтримку у вигляді інвестиційних стимулів.

У межах пакету заходів Банку з підвищення стійкості кредитну лінію ЄБРР буде підтримувати 50-відсоткове покриття ризику першого збитку, яке профінансують донори. Нова фінансова лінія для розподілу ризиків довела загальний обсяг дозволеного фінансування до 468 млн євро під подібні гарантії з початку війни.

Передісторія

Кредобанк є провідним банком у західній частині України, посідаючи 14-е місце за розміром загальних активів (1,1 млрд доларів США). Власником Кредобанку є PKO Bank Polski SA, найбільший системно важливий банк Польщі, акції якого внесені до лістингу Варшавської фондової біржі. 

Програма підвищення конкурентоспроможності МСП — це програма, яку фінансує ЄС і яка прагне стимулювати капітальні інвестиції у високорозвинені технології та процеси, а також заохочувати передовий досвід серед успішних перспективних підприємств. У такий спосіб вона має на меті підвищувати конкурентоспроможність малих і середніх підприємств («МСП»), що працюють у країнах Східного партнерства.

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся