ТИЖДЕНЬ ЄВРАЗІЇ В ОЕСР - Конкурентоспроможність є основою реформи

Вірменія Азербайджан Грузія Молдова Україна
ТИЖДЕНЬ ЄВРАЗІЇ В ОЕСР - Конкурентоспроможність є основою реформи

Всі шість країн Східного партнерства, що представляють Євразію, є членами Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), і тому брали участь в 3-му "Тижні Євразії" в ОЕСР, що проходив в Парижі з 22 по 24 листопада. Всі вони також є членами круглого столу ОЕСР з підвищення конкурентоспроможності країн Євразії, який також збирався протягом "Паризького тижня" та є барометром прогресу цих країн в сфері впровадження реформ для зміцнення економіки.

З 2000 по 2015 роки внутрішній валовий продукт (ВВП) на душу населення в країнах Євразії, до яких належать шість країн Східного партнерства по програмі "EU4Business", збільшився більш ніж удвічі, а щодо просування реформ, у багатьох країнах Євразії було відзначено значний прогрес в останньому звіті Світового банку "Ведення бізнесу". З цього позитивного моменту почав свою привітальну промову Генеральний секретар ОЕСР Анхель Гурріа на відкритті 3-го"Тижня Євразії" в Парижі 22 листопада.

"Цього року всі країни регіону впровадили регуляторні реформи в сфері підприємництва, а три увійшли до складу десятки країн, що продемонстрували найбільші досягнення", - зазначив пан Гурріа. "Крім того, незважаючи на їх значну різноманітність, країни Євразії виграють від важливих конкурентних переваг, зокрема близькості до основних ринків, майже загальної грамотності, і деякі з них - багатства природних ресурсів", - додав він.

Однак, залишається ще багато чого зробити для подолання "значних і повторюваних потрясінь", на які наражаються ці країни, а саме: зниження цін на біржові товари та сповільнення темпів розвитку в Росії та Китаї. "Потоки грошових переказів із-за кордону, які залишаються вкрай важливими для процвітання економік деяких країн Євразії, також різко скоротилися, і ми стали свідками девальвації валют, уповільнення об'єму інвестицій і падіння рівня споживання в багатьох країнах регіону".

За його словами, стикаючись з такими викликами, багато країн Євразії вимушені були подвоїти свої зусилля для продовження структурних реформ, а також втілення ефективної та інноваційної політики у ключових галузях свого розвитку.

Також він додав, що протягом останніх десятиліть регіон все більш інтегрувався до світової економіки, і цей "зв'язок" закладений у самій основі першочергових завдань реформ: "апаратний зв'язок" в сфері інфраструктури та "програмний зв'язок" в сфері політики вільної торгівлі і менш обтяжливих прикордонних формальностей. Як зазначив пан Гурріа, покращення конкурентоспроможності, реформи ринку праці та зелена економіка є саме тими галузями, що набувають більшої значущості з перебігом інтеграції регіону.

Круглий стіл з підвищення конкурентоспроможності був заснований в 2013 році як спільна платформа для членів ОЕСР та країн-партнерів Євразії з метою здійснення партнерських перевірок в рамках Програми з підвищення конкурентоспроможності країн Євразії .

Протягом цього "Тижня Євразії" в ОЕСР була черга Білорусі презентувати для "партнерської перевірки" свою поточну реформу щодо зміцнення спроможностей МСП завдяки стабільності ринку послуг в сфері розвитку підприємницької діяльності. Водночас, результати роботи Молдови над покращенням доступу МСП до фінансування та отримання послуг в сфері розвитку підприємницької діяльності були представлені для "моніторингу" експертами ОЕСР, який складається з повторної оцінки прогресу через три роки після початкової перевірки, а також з рекомендацій.

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся