#StartBusinessChallenge: нову платформу регулювання "EU4Business" запущено у Вінниці

Україна
#StartBusinessChallenge: нову платформу регулювання "EU4Business" запущено у Вінниці

Офіс ефективного регулювання за підтримки "EU4Business" та проекту FORBIZ в Україні представили Платформу ефективного регулювання (PRO) 1 листопада у Вінниці. Підприємці, влада та експерти обговорили гострі питання для вінницького бізнесу, такі як землевідведення, підключення до електромереж, переведення житлових приміщень у нежитловий фонд тощо.

“Є три групи факторів, що заважають розвитку підприємництва: слабка робота антимонопольного комітету у боротьбі з природними монополіями. Не завжди сильна позиція українських компаній в конкуренції з іноземними компаніями. А також стереотипи у свідомості людей. Хтось купує машину, але її нічим заправляти, бо бензин дорогий. Чому не вкласти ці гроші не в машину, а в бізнес?” – розповідає голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

Заступник міського голови Вінниці Владислав Скальський додає: "Довіра – найважливіше, чого бракує у співпраці між органами місцевого самоврядування і бізнесом. Підприємці вдають, що сплачують податки, органи влади вдають, що виконують зобов’язання. Так не має бути. Основна проблема для підприємців – неефективні регуляторні правила і недоступність кредитів".

Підприємства разом з експертами Офісу ефективного регулювання проаналізували ситуацію з регулювання відкриття бізнесу в семи галузях (від підприємств енергопостачання до ресторанів), що є проблематичними або привабливими для Вінниці та регіону.

"Приватна ініціатива – ресурс, що рухає економіку країни вперед. Велика компанія найме консалтингову компанію, замовить маркетингове дослідження. Але малий бізнес, що має підприємницький хист, зазвичай не має ресурсів. Платформа www.regulation.gov.ua - це реальний консалтинг, покрокова інструкція, як можна конкретно тут у Вінниці створити ресторан, відкрити садочок чи службу таксі”, – додала голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна.

Платформа PRO містить покрокові інструкції для відкриття власної справи, процедури отримання дозволів, інструкції щодо реєстрації касового апарату, розрахунку витрат на регуляторні вимоги тощо. Відтепер підприємцям не потрібно витрачати час на пошук необхідної інформації в google чи кабінетах відомств. Достатньо відповісти на кілька запитань на PRO та отримати контрольний перелік із зазначенням того, які документи слід зібрати, скільки часу витратити на кожну процедуру, куди звертатися тощо.

"В Україні майже не залишилося простих рішень. Кожне рішення – баланс інтересів, кожне рішення має бути підготовлене, продумане і результативне. Щоб Україна мала шанс і реалізувала його, потрібно бути прагматичними, дивитися на два кроки вперед, все має бути в онлайні-доступі для кожного”, – зауважив голова Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук.

Створений в рамках ініціативи "EU4Business" за фінансової допомоги ЄС, проект FORBIZ підтримує курс реформ України та економічного відновлення країни, пропонуючи системний перехід до більш сприятливого бізнес-середовища з особливою увагою до МСП. Проект має на меті спрямування політики у бік загального визнання МСП та важливої ролі, яку вони відіграють в економічному відродженні, водночас намагаючись послабити регуляторний тиск та зменшити ризики для підприємств. 

Прес-реліз

 

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся