Team Europe: ЄІБ та ПроКредит виділяють 25 млн євро для швидшого відновлення малих та середніх підприємств України від кризи COVID-19

Україна
Team Europe: ЄІБ та ПроКредит виділяють 25 млн євро для швидшого відновлення малих та середніх підприємств України від кризи COVID-19
  • ЄІБ та група «ПроКредит» створюють кредитну лінію у розмірі 25 млн євро задля підтримки МСП та компаній із середнім рівнем капіталізації в Україні. Кошти сприятимуть їхньому відновленню після пандемії COVID-19.
  • ЄІБ та група «ПроКредит» домовилися також про подібні кредитні лінії в Грузії (10 млн євро) та Молдові (20 млн євро). Таким чином, запланована підтримка компаній у трьох країнах становитиме 55 млн євро.
  • Операція є частиною ініціативи «Team Europe» із надзвичайного реагування  на COVID-19, що має на меті зберегти робочі місця, підтримати  ліквідність та фінансові операції, а також сприяти економічному відновленню країн-партнерів ЄС.

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), кредитно-фінансова установа Європейського Союзу, надасть 25 мільйонів євро групі «ПроКредит». Це дозволить створити нову кредитну лінію для підтримки малих та середніх підприємств (МСП) та компаній із середнім рівнем капіталізації в Україні, а також допомогти бізнесу швидше відновитися після пандемії COVID-19. Кредитна лінія буде доступною у декількох валютах, включно з місцевою.

Інвестиція у розмірі 25 млн євро для України є частиною регіональної угоди на 55 мільйонів євро з «ПроКредит», яка дозволяє створювати подібні кредитні лінії у дочірніх банках у Грузії (10 млн євро) та Молдові (20 млн євро): все заради підтримки швидшого економічного відновлення після COVID-19 країн-партнерів ЄС зі Східного партнерства.

Ця операція надасть необхідне фінансування компаніям в Україні для подолання викликаних пандемією проблем обігу капіталу. Кредит від Європейського інвестиційного банку дозволить підсилити національний банківський сектор України та його спроможність фінансувати економічне відновлення країни.

Віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська, яка  відповідає за фінансові операції в Грузії,  Молдові та Україні, сказала: «Ініціатива “Team Europe” продовжує підтримувати економічне відновлення країн-партнерів Східного партнерства після пандемії COVID-19, зміцнюючи загальноєвропейську солідарність у ці складні часи. У такий спосіб ми створили нові джерела фінансування саме тоді, коли така допомога є вирішальною для виживання наших МСП. Ми з нетерпінням чекаємо на  розширення нашого партнерства у майбутньому, щоб дозволити ще більшій кількості компаній скористатися нашими програмами підтримки для розвитку і зростання малих та середніх підприємств».

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас сказав: «Ми раді відзначити запуск цієї нової програми від ЄІБ та ПроКредит, де вагому роль відіграє підтримка Європейського  Союзу. Це частина зусиль, які ЄС спрямовує на підтримку малих та середніх підприємств в Україні, зокрема через полегшення доступу до кредитів. Ми вважаємо, що такі заходи є особливо важливими в умовах фінансових труднощів для багатьох компаній в Україні та в усьому регіоні Східного партнерства».

У керівництві «ПроКредит Холдингу» акціонерного командитного товариства, материнської компанії групи «ПроКредит», зазначили: «Завдяки налагодженим відносинам із нашими клієнтами та партнерами, зокрема ЄІБ, ми змогли надати ефективну підтримку значній кількості МСП протягом цих неспокійних місяців. Такі кредитні лінії Європейського інвестиційного банку підтримуватимуть МСП у Грузії, Молдові та Україні задля подолання короткострокової нестачі ліквідності, а також надаватимуть їм украй необхідну фінансову підтримку в місцевих валютах для реалізації своїх інвестиційних проєктів. Ми сподіваємось, що ці кредитні лінії дозволять МСП відкривати нові бізнес-напрями та можливості, підтримуючи таким чином відновлення економіки у найближчі роки. Ми впевнені, що таке відновлення буде стимульовано структурним переходом до інвестицій, що не мають негативного впливу на довкілля, а також є соціально та екологічно орієнтованими».

«Team Europe»: зміцнення загальноєвропейської солідарності у часи кризи

Інвестиція Європейського інвестиційного банку є частиною зусиль ініціативи «Team Europe» щодо реагування на виклики пандемії COVID-19. Мета – підтримати стале соціальне та економічне відновлення країн Східного партнерства ЄС. Програма зміцнює як МСП, так і компанії із середнім рівнем капіталізації, які є основою національних економік та головним джерелом зайнятості в трьох країнах.

Підкріплені гарантіями Європейського Союзу, інвестиції ЄІБ дозволяють групі «ПроКредит» збільшити свою кредитну діяльність, не ставлячи під загрозу довгострокову стабільність фінансового сектору країни або її здатність підтримувати економічне відновлення під час пандемії в довгостроковій перспективі.

Кредитні лінії стануть ще більш привабливими завдяки гнучкішим умовам, що передбачені надзвичайними заходами ЄІБ у відповідь на COVID-19. Ці заходи є частиною зусиль «Team Europe» щодо підтримки країн-партнерів Східного партнерства під час пандемії.

Примітка для редакторів:

Про ЄІБ

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) є установою Європейського Союзу, яка надає довгострокові кредити та належить його державам-членам. Банк забезпечує довгострокове фінансування для розумних інвестицій, щоб сприяти досягненню цілей політики ЄС.

Про ЄІБ у країнах Східного партнерства

Завдяки кредитуванню країн Східного партнерства – України, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії та Республіки Молдови – Європейський інвестиційний банк відіграє значну роль у розбудові важливої соціальної та економічної інфраструктури цього регіону. Проєкти ЄІБ розвивають приватний сектор та посилюють стійкість країн до кліматичних змін. Водночас, присутність банку зміцнює відносини з Європейським Союзом та його державами-членами.

У регіоні Східного партнерства ЄІБ фокусується на створенні якісних робочих місць та сприянні економічному зростанню, розвитку промисловості та інфраструктури, підтримці інновацій та забезпеченні доступної і чистої енергії. Кліматичні дії, відповідно до Паризької угоди, є головним пріоритетом у кредитній діяльності ЄІБ. Банк виступає каталізатором для залучення фінансування, необхідного для досягнення Цілей сталого розвитку ООН (ЦСР) до 2030 року. Додаткову інформацію про діяльність ЄІБ у регіоні Східного партнерства можна знайти за  цим посиланням.

Про ЄІБ в Україні

ЄІБ фінансує проєкти в Україні на основі Мандату зовнішнього кредитування ЄС. Цей мандат надає ЄІБ гарантію, що покривається бюджетом ЄС, для проєктів, що становлять значний інтерес для ЄС та його східних сусідів. ЄІБ працює в Україні з 2007 року. Банк ЄС прагне підтримувати Україну та допомагати створювати умови, необхідні для досягнення її економічної стабільності. Серед країн Східного партнерства Україна є основною країною-реципієнткою ЄІБ: на неї припадає приблизно 50% його кредитної діяльності серед країн Східного партнерства. Європейський інвестиційний банк є однією із ключових міжнародних фінансових установ в Україні, що фокусується на сферах соціальної та економічної інфраструктури, транспорту та зв'язку, розвитку місцевого приватного сектору, енергоефективності, інновацій та протидії кліматичним змінам. Банк підтримує приватний сектор через фінансове посередництво, а також через надання прямих кредитів окремим великим компаніям. Прикметно, що ЄІБ був першою міжнародною фінансовою інституцією, що надала довгострокове фінансування місцевому банку у місцевій валюті задля підтримки малих та середніх підприємств в Україні. 

Про акціонерне командитне товариство «ПроКредит Холдинг»

«ПроКредит Холдинг», акціонерне командитне товариство, розташоване у Франкфурті-на-Майні, Німеччина. Це материнська компанія групи «ПроКредит», що орієнтована на розвиток. Вона складається з комерційних банків для малих та середніх підприємств (МСП). Окрім своєї програмної діяльності, яка сфокусованая на Південно-Східній та Східній Європі, група також працює в Південній Америці та Німеччині. На Франкфуртській фондовій біржі у сегменті  Prime Standard проходить торгівля акціями компанії. Серед головних акціонерів «ПроКредит Холдингу», акціонерного командитного товариства є такі стратегічні інвестори: Zeitinger Invest та ProCredit Staff Invest (інвестиційний інструмент для ProCredit staff), Dutch DOEN Participaties BV, KfW Development Bank та IFC (що є частиною  Світового банку). Як найвища за статусом компанія у групі відповідно до німецького Закону про банки, акціонерне командитне товариство «ПроКредит Холдинг» контролюється на консолідованому рівні Федеральним управлінням фінансового нагляду Німеччини (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht, BaFin) та Бундесбанком (Федеральним банком Німеччини). Додаткова інформація доступна за посиланням: www.procredit-holding.com

Контакти для преси:

Європейський інвестиційний банк 

Ольга Сушицька, o.sushytska@ext.eib.org, Tel.: +38067-243-63-55

Вебсайт: www.eib.org/press - Пресофіс: +352 4379 21000 – press@eib.org

«ПроКредит Холдинг»

Андреа Кауфман, Group Communications, Вебсайт: https://procredit-holding.com/, Тел.: +49 69 951 437 138, E-mail: Andrea.Kaufmann@procredit-group.com

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся