Група ЄІБ підписує перші угоди про гарантії для Грузії, Молдові та Україні в рамках ініціативи EU4Business

Вірменія Азербайджан Грузія Молдова Україна
Група ЄІБ підписує перші угоди про гарантії для Грузії, Молдові та Україні в рамках ініціативи EU4Business

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Європейський інвестиційний фонд (ЄІФ) – спільно Група ЄІБ – сьогодні підписали перші гарантійні угоди із ПроКредит Холдинг і його дочірніми компаніями з метою надання кредиту в розмірі 100 мільйонів євро для малих і середніх підприємств (МСП) Грузії, Молдови та України в рамках ініціативи EU4Business.

Ці угоди дозволять банкам ПроКредит у цих країнах полегшити доступ до фінансування для місцевих МСП, шляхом надання гарантії у розмірі 70% для кожного кредиту з подальшим розширенням фінансування на привабливих умовах, які також включають зменшення вимог до застави. Очікується, що три гарантійні операції відкриють додаткове фінансування для малого та середнього бізнесу та врешті-решт будуть надавати робочі місця й нові можливості для бізнесу у Грузії, Молдові та Україні. Ці гарантії фінансує Європейський Союз через Інвестиційний фонд сусідства в рамках ініціативи EU4Business.

Група ЄІБ об’єднує зусилля з Європейським союзом, які спрямовані на зміцнення економічного розвитку у країнах, які підписали угоди про асоціацію з ЄС, а саме з Грузією, Молдовою й Україною, через надання фінансової та технічної підтримки, орієнтованої на МСП в цих трьох країнах. ЄС підтримує розвиток приватного сектору у країнах Східного партнерства за допомогою своєї ініціативи EU4Business, щоб розширити доступ до фінансування для МСП, покращити бізнес-середовище, а також надавати консультаційні послуги місцевим підприємствам.

Коментуючи угоди, віце-президент ЄІБ Вазіл Худак, який наглядає за Україною та Грузією сказав: «Підтримка МСП є одним із пріоритетів Групи ЄІБ, оскільки, фінансуючи їх, ми стимулюємо економічне зростання, інновації та зайнятість. Ці гарантійні угоди з нашим давнім партнером ПроКредит Холдинг і його дочірніми компаніями допоможуть нам підтримати МСП у країнах, які підписали угоди про асоціацію з ЄС, шляхом розширення доступу до довгострокового фінансування, що сприятиме розробці нових проектів та зростанню».

Віце-президент EIB Олександр Стубб, який наглядає за Молдовою, відзначив: «Підтримка Групи ЕІБ щодо зміцнення сектора МСП сприяє диверсифікації економіки з метою збільшення частки малих підприємств у виробництві ВВП. Сектор малого і середнього бізнесу є значним не тільки з економічної точки зору, але і є політично важливим з точки зору подальшого розвитку середнього класу, який безпосередньо впливає на політичну стабільність та підвищення рівня життя громадян».

Хьюберт Коттогні, керівник відділу управління мандатом у ЄІФ, прокоментував: «Ця дата є визначною для Групи ЄІБ, так як це перші угоди про гарантії, за допомогою яких ЄІБ і ЄІФ спільно підтримують Грузію, Молдову та Україну. Завдяки тому, що ЄС фінансує ці угоди, бізнес в цих країнах отримує значну підтримку в той час, коли доступ до фінансування залишається ключовою проблемою для багатьох компаній».

Борислав Костадінов, член правління ПроКредит Холдингу, головний офіс якого розташований у м. Франкфурт-на-Майні, Німеччина, підкреслив: «Ми пишаємось тим, що ПроКредит – перша група банків, яка підписала угоди про гарантії в рамках ініціативи EU4Business для своїх операцій у Грузії, Молдові та Україні. Завдяки тому, що ми є одними з лідерів у співпраці з малими та середніми підприємствами в цих країнах, ми впевнені, що ці гарантії сприятимуть подальшим інвестиціям у модернізацію цього сектора».

IFrame

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся