Україна: ЄС ухвалює угоду про додаткові кредити на суму 1 млрд євро

Україна
Україна: ЄС ухвалює угоду про додаткові кредити на суму 1 млрд євро

Посли країн ЄС 29 травня 2018 року від імені Ради Європейського Союзу ухвалили угоду з Європейським Парламентом про новий пакет макрофінансової допомоги Україні.

Кредитна лінія на суму 1 млрд євро покриватиме потреби України у фінансуванні протягом двох з половиною років. Позики надаються на підтримку стабілізації економіки та програми структурних реформ на додаток до ресурсів, наданих МВФ та іншими донорами.

МВФ оцінює фінансовий дефіцит на 2018 та 2019 роки у розмірі 4,5 млрд доларів США по відношенню до обсягів зобов'язань з фінансування, які на цей час взяло на себе міжнародне співтовариство.

Макрофінансова допомога - це особлива форма фінансової допомоги, яку ЄС надає країнам-партнерам, які зазнають труднощів з платіжним балансом. Це вже третя операція для України з 2014 року. ЄС також надає допомогу в рамках політики сусідства.

ЄС асигнував 1,6 млрд євро макрофінансової допомоги у 2014 році та 1,8 млрд євро у 2015 році, з яких Україна отримала 2,81 млрд євро. У січні 2018 р. було скасовано транш у розмірі 600 млн євро через неповне виконання встановлених умов.

Україна є частиною Східного партнерства ЄС. Угода про асоціацію між Україною та ЄС, яка включає положення про вільну торгівлю, вступила в силу 1 вересня 2017 року.

Для отримання подальших виплат Україна має продемонструвати повагу до механізмів демократії та до верховенства права, гарантувати повагу до прав людини. Надання виплат підлягатиме економічним та фінансовим умовам із особливою увагою до структурних реформ та раціонального використання бюджетних коштів, умови також включатимуть терміни їх виконання. Ці умови будуть викладені в меморандумі про взаєморозуміння між Україною та Європейською комісією.

Європейський Парламент, Рада ЄС та Європейська комісія прийняли спільну заяву в світлі невиконаних умов та скасування третього траншу попередньої програми.

Подальша макрофінансова допомога залежатиме від прогресу у запобіганні корупції, а також від прогресу у втіленні програми МВФ, говориться у повідомленні. Меморандум про взаєморозуміння включатиме зобов'язання щодо посилення врядування, адміністративного потенціалу та інституцій із запобігання корупції.

Після виплати кожного траншу Європейська комісія публічно звітуватиме про виконання умов, зокрема щодо запобігання корупції.

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся