Який регіон України є найбільш сприятливим для ведення бізнесу?

Україна
Який регіон України є найбільш сприятливим для ведення бізнесу?

Сумська область є найбільш сприятливою для ведення бізнесу в Україні, згідно з даними регіонального рейтингу легкості ведення бізнесу "Doing Business", розробленого Офісом ефективного регулювання в рамках проекту FORBIZ ініціативи "EU4Business" та Спілкою українських підприємців (СУП).

До топ-п'ятірки регіонів увійшли: Сумська область, яка отримала найбільшу кількість балів (107) за найсприятливіший бізнес-клімат, Львівська (103), Івано-Франківська та Кіровоградська (по 101 балу кожна) та Тернопільська (100).

За допомогою методології Світового Банку експерти Офісу ефективного регулювання опитали для дослідження сотні місцевих підприємців, зосередившись на чотирьох напрямках взаємодії між підприємцями та органами місцевої влади:

  • сплата місцевих податків;
  • одержання дозволів на будівництво;
  • реєстрація земельної ділянки під об'єктом нерухомості;
  • приєднання до електромережі.

Максимально можлива кількість балів - 171.

"У Херсонській області ви зможете отримати дозвіл на будівництво в середньому за 147 днів, а в Одеській області це займає лише 68 днів", - пояснив керівник Офісу ефективного регулювання Олексій Гончарук. "Такі чинники не створюють сприятливі умови для залучення інвестицій, і іноді саме це перетворюється на знак "стоп" для підприємців. Ми розробили рекомендації для виправлення таких ситуацій, а також для вирішення низки інших питань, які були виявлені під час дослідження. Я сподіваюся, що регіони дослухаються", - додав він.

Основні висновки регіонального рейтингу легкості ведення бізнесу

Рейтинг виявив значні розбіжності в адміністративних бар'єрах для великих та малих підприємств. Для малих підприємств процедури є більш дорогими та займають більше часу через брак досвіду та доступу до якісних юридичних послуг.

Крім того, рейтинг показав, що підприємці часто мають консервативний підхід до вирішення адміністративних питань. У багатьох випадках вони все ще сплачують послуги посередницьких фірм, незважаючи на те, що адміністративну послугу можна отримати безкоштовно, іноді навіть онлайн.

Опитування виявило слабкі місця в підходах регіональних та місцевих органів влади до швидкості та вартості адміністративних процедур. Зокрема, підприємці вказали на затримку в наданні послуг, попри технічну можливість надавати послугу швидше.

Проект FORBIZ за фінансової допомоги ЄС підтримує порядок денний реформ в Україні та економічне відновлення країни, пропонуючи системний перехід до більш сприятливого бізнес-середовища з особливою увагою до МСП. Проект має на меті спрямування політики у бік загального визнання МСП та важливої ролі, яку вони відіграють в економічному відродженні, водночас намагаючись послабити регуляторний тиск та зменшити ризики для підприємств. 

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся