Власницю пекарні «Благодатний хліб» у селищі Володимирівка Донецької області знають всі. У сусідньому Благодатному працює її пекарня, яка забезпечує навколишні села хлібом, дає роботу місцевим жителям і конкурує з великими районними виробниками.
Пропрацювавши 10 років на хлібозаводі, Ольга Іванівна дійшла висновку: має чимало ідей, які хоче реалізувати. Вона рухалася від тістоміса, майстрині хлібобулочних виробів до технолога — більш ніж солідного досвіду виявилося достатньо, щоб самій очолити пекарню.
«Хотіла самореалізації, незалежності та втілення своїх ідей», — пояснює Ольга Нікоара.
Селища Володимирівка та Благодатне розташовані майже впритул один до одного. Хліб до них привозили з великих заводів, але асортимент не радував, покупці хотіли вибору. Часто місцеві жителі привозили з Волновахи чи Вугледара особливі сорти, які тутешнім були в новинку: з додаванням кукурудзяного чи гречаного борошна, висівок чи насіння. Майбутня підприємниця зрозуміла, що зможе зробити для односельців хліб, який збагатить раціон, прикрасить будь-яке застілля чи навіть стане окремою стравою.
Спочатку пекарня не мала навіть паркана навколо. В приміщенні встановили обладнання та почали працювати. Обсяг продукції нарощували поступово, вкладаючи все зароблене в нове устаткування. А про розширення бізнесу власниця пекарні думала вже давно.
«Зараз всі хочуть нарізаний хліб. Я дійшла висновку, що мені потрібно обладнання для нарізання виробів та випуску нових незвичних сортів», — пані Ольга була налаштована рішуче. Як втілити ці наміри?
Грант на 160 тисяч гривень в межах ініціативи EU4Business, який реалізує Програма ПРООН із відновлення та розбудови миру допоміг придбати нове обладнання для випікання, нарізки та пакування хліба у плівку. За рік продуктивність пекарів зросла аж на 25 відсотків, на п’ятнадцять — реалізація продукції. Також вдалося збільшити штат з 9 до 12 співробітників, а отже, дати селищу нові робочі місця. І головне, мета була досягнута. Тепер жителі Володимирівки та Благодатного забезпечені щойно спеченим хлібом — у селищі є фірмовий магазин від цієї пекарні.
Але на цьому Ольга Іванівна зупинятися не збирається. Зараз «Благодатний хліб» продають у Волновасі, Вугледарі, Донському, декількох селищах Маріїнського та Волноваського районів. У планах — продавати свій хліб у Маріуполі.
Тренд на здорове харчування
Зараз покупці не обмежуються лише двома-трьома видами білого чи житнього хліба. Всі хочуть різноманіття, і Ольга Нікоара намагається задовольнити попит на корисні продукти. Відсьогодні пекарня запускає бездріжджовий хліб та багет, хліб з вівсяними та житніми пластівцями.
«Я люблю експериментувати. Вводити нові види хліба, знаходити нові рецепти, вивчати попит покупців, щоб вони були задоволені. Хліб зараз має багато нюансів, які можуть зробити його унікальним», — зізнається власниця пекарні.
Наприклад, бездріжджовий хліб виготовляють на рідких заквасках. Він потребує «низьких» сортів: житнього борошна та борошна першого сорту. У суміш борошна додають воду, сіль та спеціальну хлібну закваску, яку роблять окремо для кожного виду хліба. Туди ж додають насіння льону, соняшника чи пластівці. Це важкі рецептури, які потребують не одного дня розробки та наполегливості.
Ольга Іванівна каже, що її нові сорти хліба – це не лише смачно й незвично, а й корисно. Вона намагається слідувати сучасним трендам на здорове харчування. Хліб без дріжджів з насінням корисний для тих, хто страждає на захворювання шлунку, діабет, високий тиск або тим, кому не можна їсти випічку з пшениці вищого сорту.
Крім того, пекарня постачає до місцевих крамниць тістечка, бісквіти, кекси, круасани, еклери, пряники та інші ласощі.
Грант та вміння вдало вести бізнес, надихати колег й випереджати запити покупців гарантували прибуток. Завдяки цьому Ольга Іванівна планує придбати ще одну ротаційну піч — тепер для кондитерських виробів, а ще потужну тістомісильну машину та декоратор для солодощів, щоб покривати заготовку шоколадом з усіх боків.
«Людина до всього звикає й починає шукати шляхи виходу. Той, хто сидить на одному місці, ніколи нікуди не просунеться. Треба ризикувати, йти вперед, втілювати свої ідеї, попри те, що важко», — вважає Ольга Нікоара. Тому всі складнощі сьогодення жінка сприймає як виклик. І не збирається зупинятися.