Проєкт «Служба підтримки Східного партнерства» зміцнює торгівлю між Україною, Європейським Союзом та з країнами Східного партнерства

Україна
Проєкт «Служба підтримки Східного партнерства» зміцнює торгівлю між Україною, Європейським Союзом та з країнами Східного партнерства

(Женева/Київ) Компанії в Україні зможуть краще визначати торговельні можливості з Європейським Союзом і в регіоні Східного партнерства в межах проєкту «Служба підтримки Східного партнерства» (Проєкт). 1 червня 2021 року Міжнародний Торговельний Центр (МТЦ) у партнерстві з Делегацією Європейського Союзу в Україні та Міністерством економіки України організував першу зустріч зацікавлених сторін у межах цього Проєкту.

Проєкт реалізується МТЦ – спільним агентством ООН і Всесвітньої торгової організації з кінця 2019 року. Він підтримується Європейським Союзом у межах ініціативи EU4Business.

П'ятирічний Проєкт спрямований на розвиток економічних і торгових відносин між країнами Східного партнерства (СП) та Європейським Союзом, а також безпосередньо в регіоні СП. У результаті Проєкту компанії в країнах СП отримають ширший доступ до всеосяжної, перевіреної та прозорої торгової інформації про регіон і ЄС через портал служби підтримки торгівлі СП. Онлайн-служба підтримки повідомлятиме про проблеми, які пов'язані з експортом та імпортом, а також надаватиме практичні поради, запропоновані відповідними національними органами. Крім того, в межах Проєкту будуть визначені регуляторні та процедурні перешкоди для торгівлі за допомогою національних оглядів нетарифних заходів та надано галузеві рекомендації з експорту до ЄС. Відповідні національні установи будуть краще підготовлені до збирання й опрацювання даних про торгівлю послугами для обраних секторів, у той час, як компанії та організації з підтримки бізнесу отримають індивідуальні можливості для нарощування потенціалу з аналізу ринку для виявлення нових можливостей у регіоні та ЄС.

Основними цілями національної зустрічі зацікавлених сторін були: проінформувати учасників про цілі та очікуваний вплив Проєкту; представити поточну та заплановану діяльність в Україні, також визначити синергію з наявними національними ініціативами. Зустріч зібрала разом представників міністерств, урядових агентств, організацій з підтримки бізнесу, Представництва ЄС в Україні, експертів МТЦ, а також спеціалізованих освітніх закладів.

Пані Олександра Нечипоренко, заступниця директора Департаменту міжнародного співробітництва з питань економіки, торгівлі та сільського господарства Міністерства економіки України: «Ми сподіваємося, що платформа сприятиме збільшенню торгівлі між країнами Східного партнерства, а також між ними та ЄС, зокрема, шляхом поліпшення доступу МСП до більш детальної торгової та ринкової інформації, а також створення нових регіональних ланцюжків доданої вартості. Українським підприємствам потрібен маяк у морі різних ресурсів, і ми сподіваємося, що реалізований проєкт може бути корисний для поліпшення і полегшення доступу до ринку ЄС та подальшого використання можливостей Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС».

Пані Яна Герцег, керівниця торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні: «Ми дуже хочемо, щоб більше українських компаній використовували можливості, які запропоновані у Поглибленій та всеохоплюючій зоні вільної торгівлі. Європейський Союз пропонує підтримку у підвищенні потенціалу та конкурентоспроможності українського бізнесу. Служба підтримки Східного партнерства є одним із практичних інструментів, який зможе забезпечити досягнення цієї цілі. Він зв'яже ділових партнерів в Україні та регіоні СП, а також скоротить наявні інформаційні прогалини щодо торгівлі СП та ЄС».

Пан Пол Келлі, керівник проєкту служби підтримки Східного партнерства Міжнародного торговельного центру: «Експортний потенціал України при експорті в ЄС, як і раніше, є великим й оцінюється МТЦ майже в 10 мільярдів доларів США. Так само і в регіоні Східного партнерства все ще є великий потенціал для країни – близько 600 мільйонів доларів США, або чверть української торгівлі в цьому регіоні. Це вказує на безліч можливостей для українських малих і середніх експортерів, і ми прагнемо допомогти реалізувати цей потенціал».  

Портал «Служба підтримки Східного партнерства» надасть користувачам детальну інформацію про торгові статистичні дані, експортний потенціал, тарифи, преференційні торгові угоди, а також про правила експорту, імпорту та ділові контакти. Зручна платформа послужить змістовним дороговказом для українських підприємців, що прагнуть збільшити експорт на ринки ЄС.

Для отримання додаткової інформації про проєкт звертайтесь:

Пол Келлі, керівник проєкту: kelly@intracen.org 

Відвідайте сторінку проєкту на вебсайті МТЦ https://www.intracen.org/EaP/

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся