ЄБРР надав 3 млрд євро для підтримки України впродовж 2022-2023 років

Україна
ЄБРР надав 3 млрд євро для підтримки України впродовж 2022-2023 років

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) інвестував 3 млрд євро в економіку України впродовж 2022-2023 років, щоб обмежити негативний вплив російського повномасштабного вторгнення.

Банк, що є найбільшим інституційним інвестором в Україні, оголосив про збільшення своєї підтримки одразу після початку російської агресії. ЄБРР приділив увагу енергетичній і продовольчій безпеці, критично важливій інфраструктурі, торгівлі та приватному сектору. 

«Ми пишаємося досягненням мети, яку самі для себе встановили. Але це не означає, що наша праця на цьому завершиться. Україна має величезні потреби і ми продовжимо підтримувати її економіку стільки, скільки буде потрібно», – зазначив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне.

Підтримка приватного сектору й торгівлі – пріоритетні напрями інвестування ЄБРР в Україні під час війни. В межах Програми сприяння торгівлі Банк підтримав торговельні операції на суму близько 800 млн євро, а також понад 700 млн євро нових кредитів для муніципалітетів і приватних компаній.

Посилення енергетичної безпеки країни – ще один пріоритетний напрям. Банк надав 520 млн євро для підтримки ліквідності «Укренерго» за умови реалізації ринкових реформ. ЄБРР надав 300 млн євро енергетичній компанії «Нафтогаз». Крім цього, Банк підписав Меморандум про надання 600 млн євро для «Укренерго», «Нафтогазу» та «Укргідроенерго» на Конференції з відновлення України.

ЄБРР також підписав кредитні угоди на загальну суму 250 млн євро з «Укрзалізницею» для підтримки компанії й модернізації залізничного сполучення між Україною і ЄС. Банк допомагає Україні в покращенні стану автомобільних і залізничних маршрутів для експорту та імпорту товарів. 

У сфері продовольчої безпеки ЄБРР зосередився на підтримці експорту зернових, а також забезпеченні фінансування на всіх рівнях харчового ланцюжка. 

Крім цього, Рада керуючих ЄБРР погодилася працювати над збільшенням капіталу на 3-5 млрд євро до кінця року, щоб надати Україні максимальну підтримку.

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся