Під час першої Генеральної асамблеї було звітовано про 1,5 млрд євро кредитних коштів, наданих на підтримку майже 100 000 МСП в рамках ініціативи "EU4Business"

Вірменія Азербайджан Грузія Молдова Україна
Під час першої Генеральної асамблеї було звітовано про 1,5 млрд євро кредитних коштів, наданих на підтримку майже 100 000 МСП в рамках ініціативи "EU4Business"

Перше засідання Генеральної асамблеї ініціативи "EU4Business" відбулося 17 травня в Брюсселі. Цей захід зібрав разом понад 80 представників 6 країн Східного партнерства, представництв країн при ЄС, європейських установ та партнерів-виконавців (ЄБРР, ЄІБ, ОЕСР, Світового Банку, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Німецького банку розвитку (KfW), компанії GFA Consulting Group, Європалати, Міжнародного торгового центру (ITC), Центру компетенцій з питань ММС (IKZ) та Європейської Бізнес Асоціації (EBA)).

Дискусії були зосереджені на головних досягненнях ініціативи "EU4Business" та шляхах її подальшого розвитку. Крім того, був представлений зведений звіт. У звіті були наведені результати впровадження ініціативи у 2009-2016 роках. Жваво обговорювалися як досягнення, так і проблеми, які необхідно вирішити в найближчі роки. Зустріч складалася з двох частин:

  1. Ранкове пленарне засідання та дискусії за круглим столом щодо головних досягнень ініціативи "EU4Business" та шляхів її подальшого розвитку: дебати на тему стратегічного спрямування з метою посилення підтримки приватного сектора у країнах Східного Партнерства з боку ЄС.
  2. Денне засідання круглого столу щодо зміцнення ініціативи EU4Business: порядок роботи для здійснення моніторингу та інформування.

Під час дискусій за круглим столом учасники обмінювалися своїми думками стосовно того, як реагувати на поточні та майбутні потреби та проблеми, а також обговорювали нові проекти. Був проведений аналіз ефективності, інновацій та поєднання фінансових та нефінансових інструментів з урахуванням майбутніх проектів та програм. Також обговорювалися шляхи поліпшення бізнес-середовища.

Денна сесія була присвячена зміцненню зусиль всіх партнерів-виконавців для моніторингу діяльності "EU4Business". Крім того, була підкреслена необхідність співпраці з метою збільшення присутності "EU4Business" серед МСП та інших бенефіціарів через посилення інформування.

"EU4Business": основа політики ЄС в країнах Східного партнерства

Лоуренс Мередіт, директор департаменту Східного партнерства Генерального директорату Європейської комісії з питань сусідства та переговорів з розширення ЄС (DG NEAR), підкреслив важливість ініціативи "EU4Business" та відзначив результати роботи з розвитку моделі політики ініціативи, особливо враховуючи результати Ризького саміту. Він наголосив на стратегічній важливості Угоди про ПВЗВТ, а також надав деякі цифри для демонстрації досягнень ініціативи "EU4Business". Пан Мередіт зазначив необхідність продовження структурних реформ у країнах Східного Партнерства, а також важливість індивідуальної та гнучкої підтримки сектора МСП у регіоні з боку ЄС.

Люк Девінь, заступник генерального директора з питань Європи та Центральної Азії Європейської служби зовнішніх справ (ЄСЗС), оцінив результати досягнень країн Східного партнерства за часи дії ініціативи "EU4Business" та підкреслив, що підтримка ЄС повинна бути більш доступною та всеохоплюючою для її бенефіціарів.

Інструмент втілення національних стратегій щодо МСП

Юлія Дьярова, виконавчий директор компанії EY, лідер консорціуму з підтримки DG NEAR в рамках координації "EU4Business", наголосила на необхідності комплексного підходу до успішного моніторингу та розвитку "EU4Business", який має бути узгоджений з національними стратегіями щодо МСП та впровадженими реформами і відповідати потребам МСП та організацій підтримки бізнесу.

Атена Дуіцу, експерт секретаріату "EU4Business", зазначила, що зараз всі країни мають національну стратегію щодо МСП. Діяльність "EU4Business" повністю відповідає цим стратегіям, отже ініціатива є важливим інструментом їх реалізації.

Основні результати на даний час

Саша Копперт, експерт секретаріату "EU4Business" з питань моніторингу та звітності, представила результати проектів та програм "EU4Business" протягом 2009-2016 років. Результати оцінюються відповідно до чотирьох головних цілей ініціативи: доступ до фінансування; доступ до ринків; доступ до знань та навичок і поліпшення бізнес-середовища.

Основні результати:

  • Майже 100 000 підприємств отримали 190 000 субкредитів на загальну суму 1,5 млрд євро.
  • Більше 93 000 робочих місць було збережено у МСП, а також створено 10 000 нових робочих місць.
  • Майже 40 пропозицій було зроблено щодо стратегій політики та правових реформ, що сприяє поліпшенню бізнес-середовища та є важливим каталізатором змін.

Круглі столи прийшли до висновку, що в майбутньому ініціатива "EU4Business" повинна:

  • зосередитися на поліпшенні доступу до фінансування завдяки кредитуванню у місцевій валюті та розвитку небанківського фінансового сектору;
  • розвивати інфраструктуру інновацій;
  • надалі сприяти впровадженню політичних та правових реформ;
  • сприяти поліпшенню доступу до ринків та підтримувати експорт.

 

Відеоповідомлення від Катаріни Матернови, заступника керівника Головного директорату Єврокомісії DG NEAR, щодо першої Генеральної асамблеї

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся