Перший кредит ЄІБ у місцевій валюті для малого та середнього бізнесу в Україні

Україна
Перший кредит ЄІБ у місцевій валюті для малого та середнього бізнесу в Україні

Європейський інвестиційний банк вперше надав кредит в національній валюті в Україні з метою поліпшення доступу малого та середнього бізнесу до недорогого фінансування.

Кредит для ПроКредит Банку в Україні в гривні, національної грошової одиниці України, на суму, еквівалентну 60 млн євро, був схвалений Європейською комісією і Міжнародним валютним фондом TCX. Ця угода історичного значення, яке дозволить об'єднати фінансування ЄІБ з ресурсами донорів.

Європейська комісія підтримала цю угоду, виділивши 5 млн євро на фінансування грантів в рамках механізму фінансування МСП ЄС, щоб забезпечити прийнятну відсоткову ставку по кредиту. Внесок ЄС є частиною більш широкої ініціативи Комісії під назвою «EU4Business». Ця ініціатива об’єднує програми, які фінансує ЄС, та які підтримують розвиток малого і середнього бізнесу та поліпшення бізнес-середовища в регіоні Східного партнерства.

Крім того, реалізація угоди стала можливою завдяки інвестиціям ЄІБ в TCX – інноваційна фінансова установа, яка надає довгострокові деривативи місцевої валюти і процентні ставки в валютах ринків, що розвиваються, своїм інвесторам і їх клієнтам.

Під час спеціальної церемонії підписання перед початком бізнес-форуму Східного партнерства в Таллінні (Естонія), віце-президент ЄІБ Вазіл Худак зазначив: «Ця угода історичного значення, зробить кошти ЄІБ ще доступніше для клієнтів, ніж раніше. Ми вдячні за підтримку Європейської комісії і раді розширенню нашого партнерства з групою ПроКредит – одним з найавторитетніших посередників в регіоні, коли мова йде про надання кредитів для МСП».

Йоханнес Ган, комісар ЄС з питань розширення і політики добросусідства, заявив: «Спрощення процедури доступу до довгострокових фінансів в місцевій валюті є одним з наших основних пріоритетів в рамках ініціативи«ЕС4Бізнес», зокрема для представників малих і середніх підприємств (МСП) в Україні. Я радий, що об'єднавши зусилля з Європейським інвестиційним банком, ми можемо усунути ці недоліки, і, таким чином, поліпшити умови доступу до фінансів».

Віктор Пономаренко, голова правління ПроКредит Банку в Україні, зазначив: «Як одні з лідерів у наданні послуг малим і середнім підприємствам в Україні, ми знаємо, що доступне і довгострокове фінансування в місцевій валюті є ключовим фактором для залучення інвестицій. Цей кредит стане для нас суттєвою підтримкою в сприянні подальшому розвитку МСП».

Розвиток фінансування в національній валюті залишається проблемою в Україні через високий рівень чутливості до коливань валютного курсу. Підприємства, які продають свої товари та послуги всередині країни в місцевій валюті, але одночасно беруть кредити в іноземній валюті, дуже вразливі до валютного ризику. Угода з ЄІБ призначена для розширення доступу до недорогого середньострокового і довгострокового фінансування на місцевому рівні. В кінцевому підсумку ці інвестиції будуть сприяти зміцненню ринкових позицій локального бізнесу, а також зроблять їх більш конкурентоспроможними, одночасно пом'якшивши вплив волатильності обмінного курсу на їх діяльність.

ПроКредит Банк в Україні є давнім партнером ЄІБ. На даний момент банк є одним з лідерів в фінансуванні МСП в Україні з перевіреною репутацією і великим досвідом роботи, що підтверджується широкою мережею відділень по всій країні.

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся