До 2020 року IT-індустрія в Україні може зрости до 6 млрд доларів

Україна
До 2020 року IT-індустрія в Україні може зрости до 6 млрд доларів

Ринок розробки програмного забезпечення є єдиною стабільною експортною галуззю в Україні, яка показала зростання на 58% протягом 2013-2016 років. Експорт послуг у сфері розробки програмного забезпечення в 2016 році склав 3,2 млрд доларів, що вивело галузь на третє місце за обсягом валютних доходів та забезпечило 26% від загального експорту послуг. Ринок створює близько 100 000 високооплачуваних робочих місць та має величезний потенціал для росту.

Втім, нестабільність податкового регулювання та брак фахівців істотно обмежують розвиток цієї галузі. Шляхи подолання цих ринкових бар'єрів обговорювалися представниками влади, бізнесу, громадськості та експертних кіл 19 жовтня в ході засідання круглого столу "IT Future Talks: Регулювання ринку розробки ПЗ" в рамках публічного діалогу #PRODialog, ініціативи "EU4Business" та проекту FORBIZ.

Офіс ефективного регулювання, створений в рамках проекту FORBIZ, проаналізував регуляторне поле галузі та представив результати свого дослідження в Зеленій книзі. Згідно з експертною оцінкою стрімкий розвиток галузі був спричинений відсутністю спеціального регулювання в галузі, а саме норм та вимог для ІТ-компаній, їхніх послуг або продуктів, а також можливістю працювати за сприятливих умов оподаткування.

Потенціал росту

"Це є успішним прикладом ефективного ринку саморегулювання, і це не має змінюватися. Сьогодні капіталізація 10 найбільших українських ІТ-компаній перевищує 4 млрд доларів США, і на відміну від сировинних гігантів їхня вартість ґрунтується на людському капіталі. Якщо держава забезпечить стабільні умови для ведення бізнесу, зокрема у сфері оподаткування, а також усуне декілька регуляторних бар'єрів, прибуток галузі може зрости до 6 млрд доларів у 2020 році", - зазначив керівник ІТ-сектору Офісу ефективного регулювання Олександр Кубраков.

Заробітна плата в ІТ-секторі в 5 разів вище, ніж у середньому по країні. Водночас, високі зарплати існують не лише в столиці, а й у регіонах, де працює 56% фахівців, і це є істотним чинником регіонального розвитку.

"Галузь є потужним економічним мультиплікатором: 1 робоче місце в сфері ІТ створює ще 3 робочих місця для суміжних спеціальностей. Але потенціал є набагато більшим: сфера ІТ, в якій Україна може стати глобальним новатором, повинна рухатися в цьому напрямку", - сказав перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов.

Виконувач обов'язків керівника торговельно-економічного сектору Представництва ЄС в Україні Джоселін Гютон погодився, що Україна має величезний потенціал у цій сфері: "Україна є однією з найпривабливіших країн для розміщення замовлень в сфері аутсорсингу бізнес-процесів та ІТ. Тобто, це - не лише потенціал, це вже створює реальні можливості та робить значний внесок у ВВП країни".

Пріоритети для досягнення цілей

Сьогодні для України та IT-індустрії існує три чіткі цілі та три шляхи їх досягнення. По-перше, розробляти те, що може розвиватися самостійно. IT-індустрія має всі шанси повернутися до зростання на 25-30% щорічно. Друга ціль - розвиток внутрішнього ринку, бо без нього важко говорити про стабільний розвиток галузі в довгостроковій перспективі. І, по-третє, - підтримка стартапів, компаній з розробки продуктів, оскільки вони зможуть привести значні інвестиції до країни. Кроки, викладені в Зеленій Книзі, допоможуть досягти цих цілей: стабільні умови оподаткування, якісні зміни в системі освіти та чітка міграційна політика", - підсумував президент Асоціації інформаційних технологій в Україні Юрій Антонюк.

Створений в рамках ініціативи "EU4Business" за фінансової допомоги ЄС, проект FORBIZ підтримує порядок денний реформ в України та економічне відновлення країни, пропонуючи системний перехід до більш сприятливого бізнес-середовища з особливою увагою до МСП. Проект має на меті спрямування політики у бік загального визнання МСП та важливої ролі, яку вони відіграють в економічному відродженні, водночас намагаючись послабити регуляторний тиск та зменшити ризики для підприємств. 

Сайт Офісу ефективного регулювання http://brdo.com.ua

 

Прес-реліз Офісу ефективного регулювання

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся