Семінар з питань статистики МСП в Україні

Україна
Семінар з питань статистики МСП в Україні

13 березня в Києві ОЕСР провела перший семінар з питань статистики підприємницької діяльності в Україні, присвячений визначенням та методам створення структурної статистики підприємництва та діяльності МСП. Семінар відбувся в рамках проекту "Вдосконалення статистики МСП в Україні", який фінансується ЄС та є частиною програми EU4Business: від стратегії до дії, що реалізується ОЕСР.

Семінар мав на меті обмін міжнародними стандартами та обговорення визначень та методів створення структурної статистики підприємництва та діяльності МСП. Програму індикаторів підприємництва від ОЕСР-Євростат було використано як довідкову базу для розробки стратегічних індикаторів підприємництва, сумісних з міжнародними стандартами.

У семінарі взяли участь ключові зацікавлені сторони, які створюють та використовують ділову статистику, у тому числі Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Кабінет Міністрів, Державна служба статистики України, Національний банк України, а також Представництво ЄС, українська команда проекту "Forbiz" та представники дослідницької спільноти.

Учасники заслухали виступи експертів ОЕСР про важливість оцінювання ефективності діяльності МСП для розробки стратегії, значущі ключові змінні для статистичного аналізу та приклади міжкраїнового аналізу, а також познайомилися з визначеннями та методами створення демографічних індикаторів підприємницької діяльності.

На семінарі також обговорювалися нові підходи до створення статистичних даних, зокрема шляхом об'єднання рядів даних. Експерти ОЕСР представили індикатори підприємницької діяльності на основі об'єднаних рядів даних та у якості прикладу продемонстрували базу даних ОЕСР "Торгівля за властивостями підприємства". Учасники семінару обговорили наявність відповідних індикаторів для моніторингу ефективності діяльності сектору МСП в Україні, а також основні методологічні нюанси створення даних.

Згідно з оцінкою виконання Акту з питань малого бізнесу для Європи необхідність поліпшення якості статистики МСП було визнано головним пріоритетом для вдосконалення інституційної бази для підтримки МСП в Україні. На основі цього висновку було започатковано проект, який сприятиме впровадженню визнаної методології збирання ключових індикаторів статистики підприємницької діяльності, які є сумісними з міжнародною практикою, та підвищенню спроможності директивних органів до збору, гармонізації, аналізу, публікації та поширенню офіційної інформації щодо оцінки ефективності діяльності сектора МСП в Україні.

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся