You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.
Вгору

Чи можете ви уявити, що лише один продукт харчування може зміцнити здоров’я вашого серця та імунну систему в цілому? А також буде відмінним джерелом клітковини, антиоксидантів та вітамінів C і K. Погодьтесь, звучить надто добре, щоб бути правдою. Але це не казковий «еліксир життя». Ви можете легко знайти цей чудо-продукт на продовольчому ринку або в найближчому супермаркеті!

Низькоросла або дика лохина була відома ще 13 тисяч років тому. Її збирали корінні американці. А от штучно вирощують цю ягоду тільки з початку двадцятого сторіччя. Почав експериментувати із селекцією ягід американський ботанік Фредерік Ковілл, і в 1916-му продали перший комерційний врожай культивованої лохини. Навряд чи пан Ковілл міг уявити, що менш ніж за століття обсяг її виробництва сягне 45 мільйонів кілограмів на рік лише у США. Ягоди відправлятимуть до Південної Америки, Австралії, Нової Зеландії, Японії, Європи та майже в усі найвіддаленіші куточки світу!

Українська компанія «Аметист-Оле» постачає лохину місцевим і міжнародним поціновувачам цього органічного «суперфуду». Європейський Союз (ЄС) в межах своєї ініціативи EU4Business і за сприяння ЄБРР допоміг компанії модернізувати виробництво і збільшити експорт.

Експортні можливості продукції мікрофермерів

Виробничі потужності компанії «Аметист-Оле» розташовані у мальовничому селі Рудня-Бистра на півночі України. Підприємство закуповує та переробляє дикорослі ягоди, зокрема лохину. Місцеві компанії та мікрофермери у Житомирській, Хмельницькій, Рівненській та Волинській областях збирають дикі плоди та привозять їх на спеціальні пункти прийому, розкидані по різних селах. Щодня до опівночі співробітники «Оле» забирають ці ягоди і доставляють на виробництво. Кожну партію обробляють протягом чотирьох годин після прибуття. Завдяки цьому ягоди залишаються свіжими і зберігають свої корисні властивості.

«Коли ми починали у 2011 році, у нас вже був досвід роздрібної торгівлі ягодами, але з «Оле» ми хотіли зосередитися на якості, а не на кількості. І найважливіше – створити робочі місця для місцевих жителів і дати фермерам можливість продавати свою продукцію за межами України. Експорт лохини зростає, ми постачаємо її в Польщу, Італію, Францію, Нідерланди, Німеччину, Австрію, Бельгію та інші країни», – говорить Василь Чамор, операційний директор компанії «Оле».

Свіжозібрані ягоди вивантажують у спеціальному охолоджувальному коридорі при температурі -5℃. Потім плоди зберігають у морозильній камері при -22-25℃ перед тим, як відправити на виробничу лінію.

Далі на спіральному конвеєрі лохину обдувають та відокремлюють від листя, камінців чи будь-якого іншого сміття. Потім – автоматично сортують за розміром, перш ніж вона опиниться у спеціальній електронній очисній установці. Сучасний сепаратор для лохини має шістнадцять кольорових відеокамер, що дозволяють оглянути оброблені ягоди на 360 градусів.

«Завдяки цій установці лише найкращі ягоди доходять до фінального етапу перевірки якості перед тим, як запакувати та відправити партію», – пояснює Василь Чамор.

Після кінцевого контролю якості лохину зважують на електронних вагах і пакують. Кожна упаковка проходить через детектор металу та знову перевіряється, цього разу – на радіоактивність. Також партії ягід регулярно тестують на наявність шкідливих домішок.

«Ми дуже серйозно ставимося до безпеки споживачів. Наша мета – гарантувати, що методи переробки відповідають високим стандартам ЄС. Ось чому все наше обладнання й технологічні процеси сертифіковані. Ми маємо всі документи ISO, підтвердження стандартів переробки органічних і натуральних продуктів, сертифікацію в сфері аналізу ризиків», – розповідає операційний директор.

Упаковані ягоди зберігають у морозильних камерах при температурі -35 ℃ до моменту відправки покупцям.

Підприємство з розумом використовує переваги сучасних технологій, аби оптимізувати роботу. Кредитна лінія EU4Business-ЄБРР допомогла «Аметист-Оле» модернізувати обладнання та закупити нову мийку для тари. Позику надав місцевий банк-партнер європейської ініціативи “Банк Львів”.

Розвиток приватного сектору

«Аметист-Оле» – лише одна з майже п’ятисот українських компаній, що скористалися кредитами в межах Кредитної лінії ЄБРР-EU4Business.

Малий та середній бізнес – життєво важливий для економічного розвитку будь-якої країни. У країнах, орієнтованих переважно на сільське господарство, таких як Україна, досі складно отримати доступ до технологій і відповідати галузевим стандартам. Особливо для компаній, розташованих за межами великих міст і регіональних центрів.

ЄС та ЄБРР через партнерські банки підтримують компанії в Україні та інших країнах Східного партнерства та надає їм фінансування й грантові стимули, щоб відповідати міжнародним стандартам та нормам. Це відкриває підприємцям нові можливості та ринки, дозволяє збільшити обсяги експорту та зміцнити свій бізнес.

Нещодавні історії
ua
07.09.2021
«Український фермер навчився робити сири не гірше європейських», — упевнено каже Василь Цвик. Він власник фермерського господарства «Тетяна 2011», розташованого за сотню кілометрів від Києва.
ua
30.07.2021
Які емоції ви відчуваєте при слові «ремонт»? Навряд чи щось стовідсотково приємне. Хоча результат пов'язаний із важливими й глобальними змінами в житті, сам процес – це часто купа нервів і проблем.
ua
30.07.2021
Важко уявити собі популярнішу в світі їжу, ніж піца. Пухке пористе тісто з хрусткою скоринкою, ароматна, насичена спеціями начинка… Та головне – гарячий сир, що апетитно тягнеться за шматком довгими нитками.

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся