Стабільність завдяки економічному зростанню: заходи в рамках Східного партнерства акцентують підтримку ЄС для бізнесу та створення робочих місць

Вірменія Азербайджан Грузія Молдова Україна
Стабільність завдяки економічному зростанню: заходи в рамках Східного партнерства акцентують підтримку ЄС для бізнесу та створення робочих місць

Європейський Союз вкотре подав чіткий сигнал про підтримку економічного зростання та створення нових робочих місць у країнах Східного партнерства під час двох заходів, присвячених Східному партнерству, які відбулися 6 та 7 грудня у Відні.

"Наша мета - забезпечувати стабільність, процвітання та, як наслідок, стійкість економіки, суспільства, а також політики", - заявив Йоганнес Ган, єврокомісар з питань сусідства та переговорів щодо розширення ЄС, та додав: "Якщо ми зможемо і надалі забезпечувати посилення економіки, це вестиме до економічного добробуту і захистить вас і ваше суспільство від зовнішніх впливів, зробить ваші країни більш конкурентоспроможними, більш привабливими для ваших громадян, які матимуть гарні перспективи у власній країні".

Наступного дня після проведення бізнес-форуму Східного партнерства, організованого за підтримки Секретаріату "EU4Business", відбулася щорічна конференція Східного партнерства. Обидва заходи були проведені за головування Австрії в Раді Європейського Союзу напередодні десятої річниці заснування Східного партнерства, яка відзначатиметься наступного року. Вони зібрали провідних представників країн ЄС та шести східних партнерів, включаючи відповідних урядовців, представників установ ЄС, міжнародних фінансових установ, членів Європарламенту, 350 компаній з країн ЄС та країн-партнерів, а також представників неурядових організацій – аналітичних центрів, громадського суспільства, молодіжних та наукових організацій.

У своїй промові на щорічній конференції Східного партнерства 7 грудня, яка була присвячена темі "Посилення економіки для зміцнення суспільств – інвестування в людей для сталого зростання", комісар Ган вчергове заявив про підтримку економічного розвитку.

"Посилення економічного розвитку наших східних партнерів є основною метою наших зусиль, спрямованих на забезпечення стабільного і процвітаючого сусідства", - сказав він, додавши: "малі підприємства відіграють важливу роль у побудові сучасної економіки завдяки своїй здатності до інновацій та адаптації до ринків у мінливих умовах. Тому вони абсолютно необхідні для створення нових робочих місць".

На бізнес-форумі Східного партнерства під час двох окремих панельних дискусій активно обговорювалися дві основні молоді галузі - енергоефективність та відновлювані джерела енергії, а також інформаційні технології та цифрові ринки.

Комісар Ган підкреслив важливість енергоефективності як одного з факторів сталого працевлаштування: "Енергоефективність також є двигуном працевлаштування, що створює багато сталих нових робочих місць і, зокрема, місцевих робочих місць". Ган також підтвердив намір ЄС виділити щонайменше 50 млн євро для гармонізації цифрових ринків. Він сказав, що нова програма "EU4Digital" на суму 11 млн євро буде схвалена найближчими тижнями та буде доповнена програмою кібербезпеки на суму 7 млн євро, а також програмою підтримки стартапів через наставництво та надання посівного фінансування.

Дві із трьох панельних дискусій на щорічній конференції Східного партнерства наступного дня також були зосереджені на розвитку бізнесу та працевлаштуванні, на них розглядалися такі питання, як "Покращення ділового середовища за допомогою інклюзивного підходу: які суб'єкти та заходи можуть найкращим чином сприяти посиленню суспільства?" та "Відповідність навичок до ринкових потреб: як гарантувати отримання людьми відповідних кваліфікацій?".

Бізнес-форум завершився заходом із налагодження B2B-зв'язків, що дозволив загалом провести 285 ділових зустрічей, надаючи малим та середнім підприємствам можливість показати та обговорити інвестиційні та бізнес-ідеї.

Комісар Ган закликав підприємства скористатися перевагами інвестиційних можливостей у регіоні: "У всіх наших шести країнах-партнерах є когорта висококваліфікованих учених (математиків, техніків, інженерів), тоді як ЄС потерпає від нестачі 350 000 спеціалістів з інформаційно-комунікаційних технологій. З іншого боку, стартапи у країнах Східного партнерства часто не мають критичних навичок (маркетингу та фінансового аналізу), є відірваними від клієнтів та виробничо-збутових мереж".

Заохочуючи учасників до встановлення контактів, обговорень та обміну досвідом, він наголосив на взаємних інтересах і перевагах, які пов'язують ЄС та його східних партнерів. При цьому він висловив впевненість, що проведення зустрічей у форматі B2B "стимулюватиме нову співпрацю, яка призведе до створення нових робочих місць та доданої вартості".

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся