МСП збираються на форумі у Сумах, щоб дізнатись про вигоди від Європейської інтеграції

Україна
МСП збираються на форумі у Сумах, щоб дізнатись про вигоди від Європейської інтеграції

Близько 100 людей зібралися 7 грудня у м. Суми на форумі EU4Business "Вигоди від Європейської інтеграції для підприємств та організацій Сумської області". У заході взяли участь представники малого та середнього бізнесу, громадські організації та експерти. Форум був організований в рамках програми ЄБРР для центрів підтримки бізнесу в Україні та за фінансової підтримки ЄС в рамках ініціативи "EU4Business".

"Це вільне переміщення товарів, послуг капіталу, тобто грошей через кордон України з ЄС, але це не безбар’єрне переміщення. Для того, щоб продавати свої товари або надавати послуги на території ЄС, потрібно відповідати вимогам ЄС, а це дуже велика робота для українського бізнесу. По-перше, потрібно бути відкритим і фінансово чистим, фінансово прозорим, це виклик для українського бізнесу", – розповіла координатор Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС Тетяна Тимошенко. З приводу фінансової підтримки з боку ЄС вона додала: "Тобто гроші є, ресурси є, фінанси є, і наша з вами задача – вимагати ці гроші й спрямовувати ці гроші на наші потреби".

Модератор форуму, координатор центру підтримки бізнесу м. Суми Юрій Петрушенко зауважив: "Склалась така парадоксальна ситуація, коли, з одного боку, ми показали Європі, що ми прагнемо до ЄС, але нам начебто надають мало можливостей, при цьому навіть ті можливості, які надає сьогодні ЄС, ми не використовуємо. Особливо це стосується розвитку малого та середнього бізнесу. Ті програми ЄС, програми фінансування, програми грантової допомоги стосовно консалтингу, не вибираються українськими підприємцями, й тому цей форум ми присвятили, щоб інформувати перш за все".

Учасник форуму Сергій Філоненко зазначив, що багато чому навчився: "Відповідь, яку я сьогодні отримав для себе – виходить, можна отримати гранти не тільки на громадські організації, але й для малого бізнесу. Я гадаю, навіть малий підприємець цікавиться, як вийти на європейський ринок, залучити європейські стандарти у роботі свого бізнесу. Шукати самому в інтернеті, чим ми зараз і займаємось – це важко та віднімає багато часу, а тут як раз ми отримали зібрану інформацію".

Центр підтримки бізнесу м. Суми є частиною проекту "Мережа центрів підтримки бізнесу" за фінансової підтримки ЄС, спрямованого на підвищення конкурентоспроможності та рентабельності українських МСП шляхом надання консультацій та зміцнення потенціалу. Він також підтримує ОПБ в 15 областях України у створенні мережі центрів підтримки бізнесу в рамках ініціативи "EU4Business". Проект буде корисним для щонайменше 30 000 МСП та підприємців.

Файли Cookie
Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш користувацький досвід і оптимізувати контент на сайті. Дізнайтеся більше
Я відмовляюся
Я погоджуюся